Skip to content

Provocare: Schimbarea mediului

decembrie 17 2010

Cine s-a lasat  de fumat (sau a incercat sa se lase, sic!) intelege la nivel rational sentimentele si avalansa de ganduri contradictorii care vine peste tine si provoaca un haos destul de mare. Strategia si tacticile pe care ti le-ai propus in exercitiul acesta sunt pur si simplu dizlocate de decizii care nu stii de unde vin si care anuleaza practic tot ce ai incercat – stiti dorinta aceea crunta de a fuma o tigara cand tocmai ai inceput sa te lasi?

Trecand peste asta imi dau seama ca pentru unii nu functioneaza prea bine exemplul acesta dar mecanismul procesului de schimbare e acelasi. Asa ca merg un pic mai departe de comparatia asta si bag o poza cu model comportamental rudimentar si un exercitiu creat de mine care se leaga de schimbare (click pe poza pentru marire si click pe link-ul de mai sus pentru exercitiu in varianta pdf).

I. Analiza mediului

Raspunde cat mai detaliat la intrebarile de mai jos:

 1. Enumera comportamentele pe care doresti sa le schimbi.
 2. Care consideri ca sunt sursele acestui comportament?
 3. Ce rezultate pe termen scurt, mediu si lung au aceste comportamente asupra:
  1. Performantei individuale
  2. Performantei echipei
  3. Performantei departamentului
  4. Performantei companiei

II. Identificarea solutiilor

 1. Enumera comportamentele dorite
 2. Care consideri ca sunt sursele acestor comportamente?
 3. Care sunt rezultatele acestor comportamente alternative, pe termen scurt, mediu si lung, asupra:
  1. Performantei individuale
  2. Performantei echipei
  3. Performantei departamentului
  4. Performantei companiei

III. Implementarea solutiilor.

Tinand cont de comportamentele alternative identificate anterior, parcurge urmatoarele 5 etape.

 1. Identifica specific Activatorii:
  1. Obiectivele
  2. Standardele de performanta
  3. Instructiunile
 2. Identifica specific Consecintele:
  1. Laudele
  2. Mustrarile
  3. Lipsa de reactie
 3. Identifica specific resursele de care vei avea nevoie
 4. Ce potentiale provocari poti intalni si cum iti propui sa le solutionezi?
 5. Stabileste un cadru de timp in care sa duci la indeplinire aceste schimbari.

Rolul exercitiului si al pozei este de punct de plecare intr-o discutie despre schimbare. Este rudimentar din mai multe motive:

 • fiind folositi termeni vagi (Activatorii, de exemplu) permite participantilor sa proiecteze propriile conceptii despre modelele comportamentale. Cu alte cuvinte, care cred ei ca sunt sursele comportamentului. In modul asta se poate calibra si perceptia generala despre sursele comportamentului.
 • al doilea motiv pentru care termenii sunt vagi este ca permite oamenilor sa vorbeasca despre cazuri specifice si experiente proprii. Astfel, fiecare participant isi poate aduce contributia la discutie si tot odata pot aparea puncte de vedere si probleme neluate in calcul pana atunci.
 • ce e interesat e ca pe langa motivatiile extrinseci (indicatii de la manager, proceduri, etc) pot fi descoperiti si activatori intrinseci (frica, de exemplu).
 • se poate face o analiza sumara a culturii organizationale  care poate fi corelata si cu instrumente adecvate de masura a culturii organizationale.
 • deoarece rezultatele sunt analizate pe mai multe nivele (echipa, departament, companie, etc) ai ocazia sa observi  cum se propaga efectul unei decizii in intreaga companie. De exemplu, poti observa ca uneori o decizie buna pentru un departament aduce cu sine probleme serioase companiei.
 • un alt avantaj este ca poti face o analiza pe mai multe nivele si poti observa legaturile si efectele deciziilor in ansamblul lor.
 • un dezavanataj este ca discutia poate deveni la un moment dat sterila daca nu se stabilesc niste obiective si niste reguli de discutie clare (poate semana cu o sedinta care nu are desfasuratorul facut: oamenii devin stresati ca nu se ajunge la nicio concluzie si discutiile dureaza prea mult si fara folos)

In final, exercitiul este flexibil si poate fi modificat in functie de ce se doreste de la el. Scopul in care eu l-am folosit a fost provocarea unei discutii despre mediul prezent dintr-o companie, identificarea solutiilor si a modului lor de implementare. Ca un soi de catalizator pentru schimbare.

Spre deosebire de rolul exercitiului, acest articol e facut mai degraba pentru a arata un alt model comportamental la nivelul unei organizatii. Exemplul de la inceput – cu fumatul – nu a fost ales intamplator, ci l-am preferat pentru un motiv foarte simplu: schimbarea incepe mai intai individual, apoi organizational.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: