Skip to content

Despre optimism fara masura

Decembrie 4 2010

E la moda sa gandesti pozitiv sau sa gandesti, in general, fara sa gandesti de ce ai ales sa gandesti intr-un anume fel. Daca te intreb de ce ai ales masina X in detrimentul masinii Y, sunt convins ca o sa ai cateva argumente (poate chiar bune, cine stie) in favoarea alegerii tale. O sa imi poti justifica rational (sunt prea optimist?) de ce ai facut alegerea respectiva.

Dar ce-ai zice sa trecem acum la o alta situatie in care un numar de oameni au facut o alegere deja? Ma refer la gandirea pozitiva, aia in care trebuie sa fii optimist, sa ai incredere ca totul se va rezolva cu bine pana la urma, si ca, daca vrei un lucru foarte tare, este suficient doar sa ti-l doresti si intreg universul va conspira astfel incat tu sa il obtii.

Hai serios?

Ma, e util sa fii pozitiv in abordare (doh!), insa sa folosesti tot timpul modul acesta de gandire pozitiva inseamna, pur si simplu, sa refuzi sa vezi realitatea asa cum e ea, adica si cu bune, si rele, in functie de sistemul de referinta bineinteles (sic!). E ca si cum mergand pe strada refuz sa observ cacatul ala mare din mijlocul drumului si calc direct in el, ca oricum universul conspira pana la urma in favoarea mea.

Ma, viata nu e echilibrata si nu conspira nimeni pentru a ti se implini tie dorintele. Nu suntem egali intre noi si discriminarea e la ordinea zilei. E nevoie sa si muncesti, nu doar sa iti doresti. Unele reguli se schimba, altele nu. Nu exista legea compensatiei, pur si simplu unii oameni fac lucruri rele si scapa. Aia mai puternici se aliaza intre ei, ca si aia mai slabi, toti dorind sa isi protejeze ce au. Nu intotdeauna binele invinge. Sau cel mic si slab il bate pe cel mare.

Darwin a fost clar (adica a observat clar): evolutia are drept caracteristica principala adaptabilitatea. Asa ca de ce alegeti sa ganditi pozitiv si sa va limitati singurei sansele?

 

Anunțuri
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: