Skip to content

Mirajul schimbarii organizationale in companii

octombrie 21 2010

Despre schimbare organizationala am auzit prima oara in 2005. Am continuat apoi cu managementul schimbarii, training si dezvoltare, management, iar in final am ajuns la leadership. Inca mai invat in domeniile astea, rezolvand parca un puzzle cu o mie si una de piese. Pe parcurs insa, printre convingeri daramate, a aparut si o concluzie de baza: schimbarea individuala este catalizatorul schimbarii organizationale.

Totodata, este si cel mai greu lucru de facut deoarece te supui unor riscuri considerabile, de exemplu sa recunosti ca ai luat o decizie proasta, lucru care des se confunda cu ideea ca esti un om prost.

Deseori se porneste de la premiza ca schimbi ceva ce merge bine cu ceva ce merge si mai bine. Mie asta mi se pare ca seamana a eficientizare. De fapt, ne schimbam atunci cand prezentul devine insuportabil, din frica de mai rau.

Intr-o organizatie, managerii sunt cei care se confrunta constant cu provocarile schimbarii. In afara de rezistenta personala la schimbare a oamenilor, ei tin cont si de  rezistenta organizatiei, data de procedurile, procesele si cultura ei. Acesti factori importanti sunt cei asupra carora se actioneaza cel mai des, neglijandu-se insa faptul ca sunt produsul muncii si imaginatiei unei persoane sau a unui grup. Compania nu este o fiinta aparte, ci niste oameni.

Din acest motiv, instrumentele de evaluare de tip 360º folosite in schimbarea organizationala au rolul de a arata cum este prezentul, iar daca acesta este insuportabil, de a provoca schimbarea individuala. Totusi, desi pentru multe organizatii prezentul este insuportabil, majoritatea tentativelor de schimbare esueaza tocmai pentru ca schimbarea individuala la nivelul managementului nu apare.

Lucrul cel mai greu pentru un manager este sa schimbe ce a facut el, si este si cel mai riscant lucru de altfel, pentru ca daca schimbarea esueaza, el are cel mai mult de pierdut. Si totusi, daca schimbarea individuala nu apare, atunci cea organizationala ramane un miraj.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: