Skip to content

40 de ore pe saptamana

Octombrie 12 2010
tags: ,

Norma de 40 de ore de munca pe saptamana a aparut in1938, si a avut doua scopuri principale: sa stabileasca un salariu minim si sa elimine exploatarea copiilor. A aparut ca o necesitate, deoarece in plina era industriala munca era o forma de sclavagism, patronii avand prea mult control asupra angajatilor (o zi de munca avea intre 11 si 14 ore; nu prea exista conceptul de week-end).

A fost utila pentru o perioada in care industriile producatoare erau baza economiei (ma refer la agricultura, constructii, confectii, etc). In momentul ala, rezultatele muncii erau direct proportionale cu numarul de ore lucrate. Timpul petrecut in fabrica reprezenta eficienta muncitorului.

In prezent, conceptul de munca e evoluat: nu mai efectuam doar activitati fizice ci si intelectuale. Norma de 40 de ore pe saptamana a ramas insa la locul ei, si pentru o parte dintre cei care lucreaza cu scufita se traduce printr-un stress ridicat si o productivitate scazuta (in raport cu numarul de ore petrecute la birou) doar pentru ca este nevoie ca ei sa fie prezenti fizic 8 ore pe zi la munca.

Daca pentru cei a caror activitate necesita prezenta fizica la locul de munca cele 8 ore nu reprezinta o problema, pentru ceilalti s-au inventat conceptele de „life-work balance”, de „program flexibil”, de MBWA, de four hour week, etc. De asemenea, masurarea fluctuatiei de personal, calculul pierderilor anuale cauzate de stres, timpul efectiv lucrat, productivitatea, sunt indicatori importanti care se calculeaza de la premiza ca munca in mod normal dureaza 40 de ore pe saptamana.

Iar paradigma asta continua sa guverneze, in timp ce unele activitati pot fi remunerate doar pe baza de rezultate, altele baza de timp sau prezenta fizica, sau chiar mixuri intre variantele anterioare. Insa perceptia actuala despre munca nu prea lasa loc de intelegeri flexibile intre angajat si angajator, iar legislatia e de fapt o piedica. Fara a mai lua in calcul ca unii isi doresc si pot sa munceasca mai putin, in timp ce altii vor sa munceasca mai mult de 40 de ore.

Din punctul meu de vedere toate aceste concepte sunt doar metode de eficientizare a unei paradigme, nu de regandire a ei. Practic, ne ocupam de simptome nu de cauza.

Anunțuri
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: