Skip to content

Politically correctness

Septembrie 8 2010

E un vis frumos. Un ideal dragut. Nu cred ca se va intampla prea curand.

Eu il traduc folosindu-ma de termenul opus: discriminare, caci nu am gasit pana cum un corespondent util. In plus, cand ma gandesc la discriminare ma gandesc si la evolutie (termenul „discriminare”, cu toate conotatiile lui negative, mi se pare ca este opusul termenului „avantajare”, cu toate conotatiile lui pozitive).

Evolutia are uzual alte planuri. Selectia naturala si avantajul genetic pe care anumite persoane il au pentru a efectua anumite sarcini pur si simplu contrazic acest precept moral. Asa am evoluat timp de cateva milioane de ani si sunt sceptic in privinta faptului ca acest lucru se va schimba foarte repede, timp de-o generatie, doua.

E o diferenta mare intre a priva pe cineva intr-un mod pur subiectiv de anumite sanse (discriminarea aia rea) si a selecta resursele potrivite pentru activitatile potrivite. Discriminarea insa exista, iar noi, de fapt, discriminam in fiecare zi – doar ca modul in care sunt percepute actiunile noastre difera.

Mai tot timpul cand vei concura cu alte persoane va exista cineva care va avea un avantaj genetic mai mare ca al tau, chiar daca sansele sunt egale. Teoretic sunt egale, dar practic esti discriminat si tu si celelalte persoane care au un bagaj genetic asemanator.

Milioanele de ani de evolutie si selectie naturala si-au pus amprenta, si toti suntem intr-un fel sau altul discriminati sau avantajati direct de la start. Depinde doar care e activitatea.

Anunțuri
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: