Skip to content

Manipularea

iulie 28 2010

Eu definesc manipularea ca o actiune prin care o persoana este obligata sa actioneze intr-un mod stabilit deja – sa creada un lucru, sa cumpere ceva anume, sa ia o decizie etc. Altfel spus, persoana manipulata nu va avea decat o singura optiune – cea stabilita de manipulator.

Mai jos redau o serie de factori care definesc manipularea. Ca oricare factori ei sunt relativi – adica depind de un anumit context la care se face raportarea. Fara un reper clar, fiecare informatie poate fi interpretata in 10 feluri diferite de catre 10 oameni diferiti.

Asadar:

  • lipsa unui reper clar. Ok, vorbim despre un subiect, dar care este pozitia de la care pornesti?. Factorul acesta e unul „de deschidere” – e ca lipsa fundatiei unei case.
  • fragmentarea sau omisiunea informatiilor. Lipsa unor etape din actiune, spre exemplu, faciliteaza creearea impresiei dorite.
  • limbajul non-verbal incongruent cu cel verbal. Privitul excesiv al interlocutorului intr-un context in care nu este cazul.
  • butoane emotionale, declansatoare, mantre. Ma refer la cuvinte sau secvente de cuvinte care determina anumite reactii. Tot aici intra si secventele de comportament prestabilite.
  • butoane vagi. Sensurile cuvintelor folosite sunt vag definie astfel incat fiecare persoana isi extrage propriul inteles
  • schimbarea contextului – pragurile psihologice. Care pret e mai mare: 99 Lei sau 96 Lei? Dar 101 Lei?
  • conectorii din verbal folositi pentru comparatii, pentru legarea propozitiilor in fraze, etc. Parca, daca, pentru ca, deoarece, si … . Conectorii astia pot determina apartenta la o categorie, pot influenta actiunea, pot avea rol de pivot etc.
  • adjectivele. Ele deja emit o parere despre un subiect.

Apropos, azi nu am chef sa scriu o incheiere a ideii prezentate in postul asta.

sursa foto: politik.md. Tot la ei pe site am gasit o sectiune interesanta: tehnologii politice, care acopera si segmentul acesta de manipulare, insa in jurnalism.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: