Skip to content

Am o problema cu generalizarile

Iulie 26 2010

Iar apoi nu inteleg cum corelatiile implica cauzalitate. Cauzalitatea implica corelatii, corelatiile nu implica intotdeauna cauzalitate.

De exemplu, citesc un articol care imi spune ca banii reduc bucuriile vietii – calitativ, descopar ulterior. Autorii au ajuns la concluzia asta facand un experiment in care au masurat nivelul de satisfactie al unei activitati banale (ciocolata 🙂 ). Unora dintre participanti li s-a sugerat explicit sa se gandeasca la bani (li s-au aratat tablouri cu bani), si ei au fost cei care au avut punctaje mai mici la nivelul „fericirii”.

Legat de studiul asta: vorbim de termen lung sau de termen scurt? Discutam despre o stare de moment, o „fotografie”, sau de un album facut in timp? As vrea sa le sugerez explicit acelorasi participanti ideea de „tristete” – le-as arata copii care mor de foame si victime ale razboaielor. Ce urmaresc? Sa vad daca nu pot stabili o „teorie” diametral opusa (fericire vs tristete) bazata pe acelasi instrument de masurare.

Apropos, stiti vreun om bogat care sa aibe fantezii in care este sarac lipit pamantului doar ca sa se bucure de micile placeri ale vietii?

Anunțuri
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: