Skip to content

Comunicare

iunie 23 2010

Eu cred ca cuvintele pe care le folosim cand comunicam sunt foarte importante.

De asemenea, importante sunt si verbele, timpii folositi si diatezele utilizate, precum si limbajul non-verbal. Pe toate le consider importante din cauza acestei scheme (logice, zic eu):

Teoria lui Mehrabian

Legat de cuvintele folosite, cunoasteti teoria lui Mehrabian? E tipul acela care a zis ca, in comunicare,  ponderea cuvintelor este de doar 7%, in timp ce partea leului (93%) e reprezentata de non-verbal (55%) si tonul vocii(38%).

Doar ca el a mai mentionat ceva, neglijat de catre multi oameni, si anume ca teoria lui este valabila doar in situatii in care persoana se refera la sentimente sau atitudini.

merci Elena!

Daca tot mai sunteti in dubii in ceea ce priveste teoria lui Mehrabian, va propun o intrebare: de ce nu ii intelegem pe muti cand comunica doar non-verbal?

Cuvinte, sensuri si metalimbaj

Cu tot respectul, barbat adevarat, dragoste, biserica, masina accesibila, bine, zona centrala, „da, dar”, „si stii ce-a spus”, „ghici ce-a spus”, „uite ce e”, „revin, eu”, ingrijorat, frustrant, limbajul trupului, influenteaza, leadership, management, acum, ieftin, senzational, revolutionar.

Cred ca stiti expresiile de mai sus. Daca nu constient, atunci inconstient, caci sunt prezente atat in reclame cat si in comunicarea de zi cu zi.

Expresiile respective sunt interesante pentru ca inglobeaza in ele sensuri intr-un mod foarte vag, care iti permit tie sa adaugi, sa completezi. Practic, sunt cuvinte care vorbesc „pe limba ta”, caci ele in esenta nu zic nimic concret, ci doar faciliteaza niste tipare manipulative. (mai multe despre metalimbaj, aici)

De exemplu, cand zic „zona centrala in Bucuresti”, cei mai multi se vor gandi la Unirii. Sau, daca zic „barbat adevarat” pot declansa o serie de imagini cu barbati bine facuti, cu alura de super-star, cu casa la malul oceanului, si cu un mercedes, in functie de cum este reprezentata in mintea fiecaruia expresia respectiva.

Timpul folosit, diateza si ticurile verbale

Va mai aduceti aminte de conditionalul-optativ din gramatica? E acela care exprima o actiune realizabila in functie de o conditie. De exemplu, „as face oferta, dar nu stiu daca ii place sefului”. Sau, „as vrea sa merg in club pisi, dar nu ma lasa mama”. Ca utilizare, e folosit de catre persoanele care se comporta pasiv, nu vor sa isi asume responsabilitati, sau pur si simplu le este frica sa isi exprime ferm opiniile. O observatie interesanta este ca, de obicei, comportamentele pasive sunt generate de unele agresive.

Ce e de retinut din tot articolul

este ca toate cuvintele pe care le folosim in procesul de comunicare sunt importante, in special prin ce senzatii, imagini, perceptii transmit sau genereaza.

De asemenea, consider ca limbajul trupului si tonul vocii sunt importante si ele, deoarece sustin mesajul transmis.

In esenta, eu cred ca comunicarea este un tot unitar alcatuit din cuvinte, non-verbal si tonul vocii, fiecare element fiind la fel de important.


Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: