Skip to content

Lipsa controlului și frica

aprilie 20 2010

E amuzant că lupta pentru putere din companii duce, uzual, și la blocarea oricărei formă de inovație și dezvoltare.

Foarte des, soluțiile sau produsele noi vin de la cei din prima linie, incluzând aici și propunerile de modificare/ reorganizare. E normal, dacă ținem cont de faptul că oamenii din prima linie sunt cei care lucrează cu produsele și procesele respective, deci, zic eu, și cei care le cunosc cel mai bine și sunt în măsură să le dezvolte.

Dar treaba asta nu se întâmplă, deoarece managerii doresc să își protejeze „puterea”, și ei sunt cei care blochează sau limitează ideile și propunerile ce vin de jos în sus. Ei păstrează status-qvo-ul și, aparent, își protejează putererea, doar că astfel ei reușesc să provoace o implozie și blocheze dezvoltarea organizației respective.  Aceeași organizație în care poziția lui de manager există pentru că organizația s-a dezvoltat. Aceeași organizație care îi plătește salariul pentru că există și se dezvoltă în continuare. 🙂

Un aspect interesant al inovării, mai bine zis blocajul inovării, survine de la managerii interesați doar de control și putere,  care iși arogă și responsabilitatea de a inova (off topic: dacă creativitatea este legată de spontaneitate, ce ziceți, stabilirea unei singure persoane ca și „creativ” duce la inovare?).

Rezultatul limitării responsabiltății de inovare  (de parcă zici că poți obliga oamenii să se oprească din gândit … și chiar știu persoane care iși doresc acest lucru de la angajații lor) sunt companii și medii organizaționale mai statice decât Gânditorul de la Hamangia.

Până la urmă, este vorba de control. Ideea conform căreia un manager e manager, doar dacă are control, e paradigma în care trăiesc destui șefi pe care îi cunosc. E, de altfel,  și singurul mod de lucru pe care ei îl cunosc. Apropos, să ai un singur stil de management nu e identic cu a încerca să le vinzi tuturor oamenilor doar pantofi mărimea 42?

Așa că, îi înțeleg, lipsa de control pentru ei este … înfricoșătoare! 🙂

.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: