Skip to content

Managerul, ca responsabil de training

Martie 27 2010

Impactul și succesul oricărui proiect sau acțiune, într-o companie, depinde în cea mai mare parte, zic eu, de  manageri. Indiferent că sunt din front line, middle sau top. Cred asta deoarece un manager, prin comportamentul lui, modelează mediul și normele comportamentale din echipa lui.

Spre exemplu, dacă se face că nu observă că are oameni care întârzie la muncă, și nu discută cu ei de această situație, el oferă un mesaj clar subordonaților prin care le transmite că e în regulă să întârzie. Sau, dacă el însuși nu respectă o procedură, un proces de lucru, transmite clar și fără echivoc un mesaj important despre procedura respectivă: nu e utilă.

Legat de training, e un aspect care mă seacă: de ce nu sunt managerii responsabili de folosirea/ dezvoltarea abilităților și informațiilor pe care un trainer le livrează echipei de subordonați?

După mine, treaba trainerului este să creeze un cadru și o experiență plăcută de învățare, și să livreze informații și modele utile. Adică să îți arate că se poate și altfel decât făceai până acum ceva (eventual, și mai bine 🙂 ). Sau, cum mi-a spus un om acum câțiva ani: să faci training înseamnă să îi pui la dispoziție omului o trusă de scule și să experimentezi/ facilitezi lucrul cu ele.

Nu e treaba trainerului să îndemne participanții* să aplice lucrurile respective, după ce a livrat trainingul. Treaba asta ține de responsabilitatea individuală a fiecărui participant.

Și cine influențează într-o echipă, destul de mult, nivelul de responsabilitate individuală al fiecărei persoane? Managerul direct, prin comportamentul lui de zi cu zi. Care manager, în același timp, este responsabil, de obicei, și de banii plătiți pe programul respectiv.

––

* Asta nu înseamnă că nu e dispus să te ajute, să te ghideze sau să îți ofere sfaturi. Sau să te inspire și să te provoace să fii mai bun. E o discuție mult mai amplă, care nu face parte din ideea articolului.

Anunțuri
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: