Skip to content

Bule academice

Februarie 8 2010

Numesc bulă academică orice instituţie de învăţământ care pune accent pe partea teoretică a procesului de educaţie, pe pomparea de informaţii şi cunoştinţe şi neglijează valoarea aspectului practic în educaţie.

În acest moment, văd o facultate ca pe o clădire care este acoperită de un clopot de sticlă, în care nimic nu intră şi nimic nu iese. Perfect izolată. Desigur că nu toate instituţiile şi sistemele de învăţământ sunt aşa. Dar dacă ne uităm atenţi la ţările considerate „înapoiate” economic, şi ne focusăm pe sistemul educaţional, cred că vom observa aceleaşi lucruri. De altfel, mă gândesc că şi în ţările considerate „dezvoltate”, sistemul este asemănător, doar că randamentul acestuia este mai mare.

Un exmplu actual de bulă academică pentru mine îl reprezintă MBA-ul din zilele noastre. La început, accesul la MBA era acordat persoanelor cu o experienţă de 10-15 ani în afaceri, şi se discuta despre modele de eficienţă în afaceri, despre studii de caz, despre pieţe emergente şi pieţe mature – totul axat pe studii de caz şi proiecte practice. Profesorii erau şi ei oameni de afaceri cu X ani de experienţă, oameni cu companii proprii. MBA-ul de atunci semăna mai mult cu un grup de suport, care punea accent pe partea practică a lucrurilor.

Dacă ai bani, poţi să faci ce MBA vrei

Acum, accesul în MBA nu mai e aşa de restrictiv, şi oricine care posedă o anumită sumă, o poate investi în MBA. ROI-ul pe termen scurt e că o să câştigi imagine şi eventual o poziţie bună într-o companie – îţi creşti valoarea de piaţă, în timp ce pe termen lung odată cu investiţia recuperezi şi randamentul ei, deci un plus de cash.

Acest lucru se întâmplă pentru că MBA-ul, ca şi o facultate de altfel, are la bază următoarea presupunere: oricine care are un MBA are automat şi competenţe de business. Problema mea e că, de fapt, ai calificări, nu competenţe. În trecut, MBA-ul era o calificare pe care o obţineai în urma demonstrării competenţelor. Acum, prin inversarea ordinii celor două, oricine are calificări are obligatoriu şi competenţe. Nu sunt de acord cu asta, după cum am mai menţionat şi într-un alt articol – „Practica ne omoară” .

Acum, nu susţin că toate programele de MBA sunt de fapt fabrici de diplome şi calificări care nu oferă garanţia competenţei, din simplul motiv că nu ştiu toate programele de MBA, după cum nu ştiu toate particularităţile curriculei lor. Dar simplul fapt prin care înscrierea la un program de MBA este condiţionată de banii pe care îi am în cont, fără niciun alt criteriu de evaluare, mă pune pe gânduri şi mă face să fiu destul de circumspect.

Mai bine imi cumpăr cărti

Un alt aspect care îmi atrage atenţia din curriculele programelor de MBA – am făcut rost şi de o serie de materiale care se studiază precum şi modul în care se studiază, precum şi modul în care este facută evaluarea – este conţinutul care poate fi regăsit în cărţi banale de economie şi legislaţie economică, sau tratate din respectivul domeniu. Pur şi simplu, am văzut un material de curs de MBA cu titlul „Managementul resurselor umane” (MRU) al cărui conţinut cuprindea, printre altele, tehnici de recrutare şi selecţie a personalului, decizii şi cadre legale ale deciziilor, contractul de muncă, disciplina muncii – lucruri ce ţin de ITM.

Redau mai jos un paragraf scos din contextul lecţiei „Recrutarea şi selecţia resurselor umane. Interviul.”

„Analizaţi gesturile (limbajul nonverbal). Dacă persoana merge apăsat, călcâiul loveşte pământul cu putere, atunci este o persoană stăpână pe sine, poate chiar prea încrezătoare; dacă merge cu picioarele spre interior, această perosană este introvertită, care ar fi mai potrivită studiului.”

🙂 Pentru asta să dau peste 20.000 € pentru un MBA? De ce nu i-aş da 1000 € unui recruiter ca să mă înveţe o serie de tehnici de recrutare precum şi un proces de recrutare?

Dacă aş studia „managementul resurselor umane”, problema mea principală nu ar fi cum să completez hârtii pentru ITM, ci cel mai probabil cum să conduc oameni. Dacă aş plăti suma de mai sus pentru un MBA care are şi cursul de MRU, atunci m-aş aştepta să am ca profesori o serie de lideri care conduc afaceri în realitate şi se ocupă de managementul resurselor umane. Oameni care au implementat politici reale de RU şi care îmi pot spune ce greşeli au făcut ei, şi ce lucruri au învăţat ei de-a lungul timpului. Dar cel mai probabil, dacă există un program de MBA de acest gen (şi cred că există, doar că sunt foarte puţine şi nu le ştiu), nu aş putea să mă înscriu pentru că unul dintre criteriile de înscriere ar fi experienţa mea în afaceri pe o poziţie de top management. În schimb, dacă vreau bibliografie îmi pot cumpăra cărţi de la orice librărie specializată pe domeniul respectiv.

Bulele academice şi competenţele

Revenind la ideea că o bulă academică este axată pe pomparea de informaţii şi cunoştinţe, în detrimentul dezvoltării unor abilităţi şi competenţe necesare în viaţa de zi cu zi, ceea ce obţinem inevitabil este un standard fals de excelenţă. Pur şi simplu, punând semnul egal între calificări şi competenţe, considerăm că dacă am calificarea, am obligatoriu şi competenţa (care este dată de experientă, şi nu numai, după mine).

Sistemul educaţional actual este unul care produce indivizi capabili să activeze doar într-un context cu nişte parametrii de performanţă şi reguli bine definite, şi când vine unul care schimbă total regulile jocului, primii rămân blocaţi şi nu pot produce rezultate. Nu se pot adapta. E ca şi cum cei din urmă au maşini de Formula 1, în timp ce primii sunt încă pe biciclete.

Din acest motiv angajatorii nu mai pun acum mare preţ pe pregătirea academică pentru că, intuitiv, ei ştiu că valoarea pe care o aduce un individ nu e dată în mod necesar şi absolut de câte şi ce şcoli a absolvit, şi cu ce note. De-asta, dacă vrem într-adevăr ca o calificare să reprezinte şi o serie de competenţe, avem de spart nişte bule academice. Avem de reconstruit un sistem educaţional care se auto-alimentează.

Anunțuri
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: