Skip to content

Paradoxul paradoxului

Ianuarie 30 2010

Cunoasterea noastra despre un domeniu e o succesiune de memorii si de amintiri. Pur si simplu, cunoasterea noastra se rezuma la o serie de date pe care le folosim prin diverse asocieri. Deci, de fapt, zic eu, puterea informatiei nu sta in detinerea ei, ci in folosirea ei.

Cateodata consideram ca accesul la o paleta larga de informatii este echivalent cu cunoasterea, sau, de ce nu, inteligenta. Eu cred ca modul in care stii sa folosesti informatiile este si el la fel de important. Din acest motiv, nu imi convine semnul de egalitate dintre cunoastere si inteligenta, pus de unii. Nu cred ca pe masura ce stii mai multe devii mai inteligent, ci, dimpotriva, descoperi un paradox: pe masura ce stii mai multe realizezi cat de putine stii!

Sa va dau un exemplu. In matematica, daca stii doua puncte, poti defini o linie. Daca stii trei puncte, ai pe cap un triunghi, sau poti defini un arc de cerc. Daca ai patru puncte, ai un patrulater sau o elipsa. Adica, pe masura ce stii mai multe puncte, „cunoasterea” ta devine exponentiala, caci din patru puncte poti avea extrem de multe figuri geometrice si nu numai. Alt exemplu, din trei puncte poti obtine coordonatele geografice ale unui alt punct – ma refer la latitudine ,longitudine si elevatie.

Asadar, mergand pe firul logic, in matematica, cand stiu mai multe puncte stiu mai multe informatii, deci sunt mai destept. Dar stiu oare toate asocierile care pot fi facute intre aceste puncte, adica toate modalitatile in care pot folosi informatia?

In economie, un paradox fain este cel al lui Lucas: capitalul nu circula dinspre tarile dezvoltate inspre tarile in curs de dezvoltare, in ciuda faptului ca tarile in curs de dezvoltare au capitalul per lucrator mai mic.

Paradoxul paradoxului meu este ca daca nu sunt atent cand ies dintr-unul, intru in altul. 🙂

sursa imaginii

Anunțuri
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: