Skip to content

Exercitiu de imaginatie – cum se face management (2)

ianuarie 11 2010

Daca in prima parte a articolului Exercitiu de imaginatie – cum se face management (1), v-am mintit despre obiectivele pe termen scurt si lung si cum le putem indeplini, si in aceasta a doua si ultima parte voi continua cu procesul de management si instrumentele de management.

Ca de obicei, o sa imi pun imaginatia si creativitatea la lucru si o sa va mint in continuare cu foarte mare nerusinare.

Procesul de management

E extrem de important. De obicei, sa lucrezi fara un proces, e ca si cum ai vrea sa urci pe un munte si mergi asa, pe orice poteca pe care o gasesti, doar doar ajungi in varf.

Doar toate drumurile duc la Roma, nu-i asa? Nu, nu-i asa.

Acum, in management, procesul de lucru e in primul rand adaptat la obiective. De asemenea, vreau sa clarific un lucru, si anume ca e doar un exemplu de proces. Altfel spus, va invit sa va creati propriul proces daca acesta nu va convine.

Procesul pe care il propun are doi pasi:

1. Interactioneaza cu subordonatii tai – genereaza relatii pe termen lung si mentine-le.

2. Actioneaza conform obiectivelor pe care le ai.

Ce pot sa va spun despre pasi

Ca sa generezi relatii pe termen lung e nevoie sa te implici, si sa faci mai multe decat

scrie in contractul de munca pe care il aveti. Daca vreti, e la fel ca intr-o relatie de cuplu, unde faci anumite lucruri pentru ca tii la relatie si la viitorul acesteia, nu neaparat ca iti iese ceva din asta. Basca ca uneori faci si chestii care nu iti convin, sau nu iti plac, dar care ajuta cealalta parte.

[Observatia asta vine din partea unuia care se pricepe de minune sa creeze, sa genereze relatii, dar care e un slab administrator de relatii]

Pasul doi, se poate scrie simplu: Fa ce zici ca faci. Daca te stii si te vezi ca fiind o persoana careia ii place sa ii dezvolte pe altii, atunci fii congruent cu ceea ce faci, si invata-i lucruri noi, ofera-le experiente prin care sa se dezvolte.

Sa va spun o intamplare din familia mea. Bunicul meu a fost tamplar, si unchiul meu a invatat de la el meserie. Cum a invatat? Pai, din momentul in care i-a devenit ucenic, in fiecare saptamana, unchiul invata cum sa foloseasca o alta scula din atelier. Si cred ca in atelier erau peste 100 de scule diferite, si fiecare dintre ele folosea la ceva diferit.

Daca esti tipul de manager pe care il intereseaza rezultatele pe termen lung, atunci misiunea ta este sa pui din ce in ce mai multe instrumente in cutia de scule a subordonatului tau. E de datoria ta sa faci transferul din trusa ta in trusa lui, daca intr-adevar te intereseaza relatia cu angajatul tau, precum si rezultatele pe care el le obtine.

Credeti ca bunicul meu vroia in atelier doar unul care sa ii care sculele si sa stie sa bata un cui? Nu, vroia pe cineva care sa ii creasca afacerea, si ii pasa daca invata sau nu meserie, si cum stia sa o faca, pentru ca in joc era si reputatia lui de tamplar.

Instrumente de management

Sunt trei instrumente cheie cu care jonglezi

  1. Independenta subordonatului tau in activitatea lui profesionala (de aici apare si inovarea)
  2. Indicii de performanta calitativi si cantitativi.
  3. Tu si comportamentul tau ca manager.

Toate sunt corelate intre ele si iti permit o abordare sistemica a activitatii de management.

Ca sa explic mai bine ce am zis, imaginati-va ca sunteti intr-un birou cu angajatul vostru, si aveti la dispozitie, pe un perete, o harta. Pentru inceput, stabiliti de comun acord obiectivele pe care le aveti de indeplint si infigeti un stegulet rosu pe harta. Sa zicem ca sunteti in Bucuresti si vreti sa ajungeti in Suceava, deci tocmai ati infipt un stegulet rosu in Suceava.

Dupa obiective, stabiliti amandoi un indice cantitativ – in cat timp ajunge acolo (intre 6 si 8 ore), si, tot impreuna, stabiliti si cativa indici calitativi – fara amenzi de orice fel, cu un numar de 3 pauze facute pe drum.

Bun, deci pana acum stim unde vrem sa ajungem, si stim, cum masuram performanta.

Sunt sigur ca ati observat ca nu am mentionat cum ajunge el acolo; cu masina, pe jos, cu trenul, cu avionul. Pentru ca modul in care isi indeplineste sarcina, cade in aria lui de responsabilitate. Treaba ta, in schimb, este sa te asiguri ca el stie sa conduca masina, sa fie mecanic de tren, sa fie pilot de avion, cu alte cuvinte, sa aiba in trusa lui de scule toate instrumentele necesare indeplinirii obiectivelor.

Caci ce ziceti voi ca se intampla daca bunicul meu il insarcina pe unchiul meu sa repare butoiul vecinului si asta habar nu avea sa foloseasca ciocanul, dalta si rindeaua?

Asadar, pentru ca angajatul tau sa plece din Bucuresti si sa ajunga in Suceava, in timp util, adica intre 6 si 8 ore, fara nicio amenda si cu numarul de pauze stabilit, el are nevoie sa stie sa conduca o masina, sa piloteze un avion si sa conduca un tren, astfel incat, in momentul in care are de indeplinit sarcina, sa aleaga cea mai buna solutie de deplasare.

[ Ai stabilit obiectivele, indicii de performanta si, daca nu stia, l-ai invatat cum sa indeplineasca sarcina]

Comportamentul tau ca manager influenteaza direct comportamentul angajatului tau si rezultatele pe care acesta le obtine.

De fapt si de drept, comportamentul tau este cel mai imporant instrument-cheie in managment.

Daca vreti, comportamentul vostru este bradul de Craciun, iar stelutele, globurile, cadourile, bomboanele pe care le pui pe langa pom sunt instrumentele pe care tu le folosesti. Si fara un brad de calitate, cum credeti voi ca arata bradul de Craciun?

Acestea fiind zise, aici termin povestea despre tamplarie si exercitiul de imaginatie cu drumul pana la Suceava, si, implicit, si partea a doua a minciunii despre „cum se face management”.

Apropos, vreti un Craciun Fericit?

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: