Skip to content

Convingerile limitative – groapa sau trambulina?

Octombrie 27 2009

Toti avem limite, sau mai bine zis convingeri limitative. Asa ca, in acest articol, imi propun sa abordez subiectul si sa vad ce pot extrage din el. Ma intereseaza sa vad ce consecinte pot avea ele si daca merita.

Ca punct de plecare, e important sa facem o cadrare. Astfel, daca m-ar intreba un pusti de 7 ani ce sunt alea convingeri limitative, i-as raspunde asa:  „Sunt ideile pe care tu le ai despre tine, idei care influenteaza felul in care te comporti”. Si as continua cu un exemplu. „Sunt destept”.  Asta inseamna ca, in momentul in care intalnesti o problema, exista probabilitatea (mare) sa o abordezi cu constructiv, avand incredere in abilitatile tale de a o rezolva.

Ca observatie suplimentara, si cu asta termin „definitia”, sursele convingerilor pot fi diferite. Ele pot fi inoculate de tine, de societate, de anumite persoane sau experiente. Procesul de identificare este dificil, si, sub o aparenta convingere, pe care o consideri personala, se pot ascunde concluzii neplacute.

Legat de subiect, punctual, ma intereseaza utilitatea si consecintele lor. Dupa ce voi analiza  aceste doua aspecte, o sa gasesc cateva metode de a lucra cu aceste convingeri si apoi voi concluziona.

Asadar, cat de utile sunt ele si ce consecinte au?

Pai, pe scurt, ele influenteaza felul in care evoluam sau nu. Pe baza lor, generam asa-numitele auto-profetii. Tot pe baza lor, avem parte si de conflicte interioare. Increderea in sine, frica – tot de convingeri sunt determinate. Si, de multe ori, in loc sa incerci sa faci tot ce e posibil astfel incat sa obtii cele mai bune rezultate, te minti, renunti, amani, rationalizezi excesiv, etc.

Cum lucrezi cu ele?

Aici intervii tu, si te analizezi. Daca ti se pare ca nu abordezi situatia cum ai vrea, poti sa iei o pauza si sa faci un pic de introspectie. Poti schimba planificarea. Iti poti pune cateva intrebari care sa te scoata un pic din zona de confort. Poti sa ceri ajutorul cuiva. Solutii sunt, in mod cert, si esti capabil sa le gasesti singur. Desigur, unii sunt multumiti si fericiti exact asa cum sunt, asa ca pot lua decizia de a nu face nimic.

In concluzie, convingerile limitative joaca un rol important in viata unei persoane. Ii determina succesele, esecurile, relatiile cu familia, prietenii, cunoscutii, ii influenteaza planul profesional si modul in care abordeaza si rezolva situatiile de zi cu zi. Ele ii afecteaza viata in toata complexitatea ei. Si, la fel cum aceste convingeri limitative au fost create, pot fi si re-create.

Nu a zis nimeni ca e usor si ca se pot reface peste noapte. E nevoie de efort. Si rezultatele sunt pe masura. Pana la urma, alegerea sa le folosesti ca pe o trambulina e a ta. Ce zici, merita?

Anunțuri
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: